Premiär för SverigePengar!

Denna morgon för exakt 483 år sedan blev en morgon som gick till svensk historia. SverigePengar kanske inte går till historien på samma sätt, men likväl ett passande datum för lanseringen av SverigePengar. Även om nästan 500 år passerat sedan den där oförglömliga morgonen i Stockholm så finns det ändå en röd tråd som leder fram till den här hemsidan. Vet du vad det var som inträffade morgonen den 20 april år 1535? Vet du hur det är direkt relaterat till ekonomi?

En orolig tid

Sverige drogs 1534 in i det danska inbördeskriget som senare kom att kallas Grevefejden. Gustav Vasa skickade trupper för att stötta danske kungen Kristian III i konflikten mot Lübeck och Kristian Tyrann. Samtidigt var risken överhängande att tyska borgare i den svenska huvudstaden skulle genomföra en statskupp. Detta i syfte att avsätta den svenske kungen och göra Stockholm till en fri hansastad. Som om inte det vore nog stod också Gustav Vasa under angrepp från reformatorn Olaus Petri. En minst sagt orolig tid i Sverige, och denna morgon fick stockholmarna se något mycket skrämmande över Stockholm.

Under ungefär två timmar, mellan 7 och 9, på morgonen den 20 april 1535 sågs ett ovanligt fenomen över huvudstaden. Så kallade vädersolar uppenbarade sig, och resulterade i att många svenskar såg detta som ett tecken på kommande olyckor. På den tiden såg man ofta oförklarliga fenomen som illavarslande förebud, speciellt i oroliga tider.

Fenomenet i sig är ett imponerande atmosfäriskt fenomen och inte alls farligt. Vädersolar innebär helt enkelt att det ser ut som att himlen har flera solar. Dessa har även så kallade ”halos” runt sig, ringar som skapas av ett överflöd av iskristaller i luften. På den tiden blev det dock att vidskepligheten tog överhanden och detta sågs som något mycket skrämmande just då. Olaus Petri, som då var predikant i Storkyrkan i Stockholm beställde en målning av fenomenet. Han använde sig sedan flitigt av målningen i sina predikningar för att belysa konungens vanvördnad mot kyrkan och dess självständighet. För övrigt är denna målning den första kända målningen som finns idag av Stockholm. Konstverket, som heter Vädersolstavlan, kan fortfarande beskådas i Storkyrkan i Stockholm.

Vädersolar och pengar

Hur hänger detta fenomen ihop med ekonomi då förutom kopplingen till dagens datum? Vad du förmodligen inte visste är att du med stor sannolikhet sett delar av Vädersolstavlan många gånger utan att reflekterat över det. Konstverket som skildrar den där morgonen för nästan 500 år i Stockholm finns nämligen återgivet på den förra svenska tusenkronorssedeln. Just den sedeln blev ogiltig 30 juni 2016 och ersattes av den nya varianten på valören. Men om du råkar ha en gammal utdaterad 1000-kronorssedel hemma kan du inspektera Vädersolstavlan.

Med den virriga röda tråden från äldre vasatiden fram till dagens ekonomi så är härmed SverigePengar officiellt lanserat. Sidan är fortfarande under uppbyggnad, så vi ber dig ha överseende med att vissa funktioner inte är helt färdigställda än.

Dela den här artikeln

⬅︎ Tillbaka till Nyheter

Comments

 1. Enjoyed this post, it’s not everyday you stumble upon something so convincing.
  Have a great day!

 2. Hello everyone, it’s my first visit at this site, and
  article is really fruitful designed for me, keep up posting
  these articles or reviews.

 3. Hi, everything is going perfectly here and ofcourse
  every one is sharing data, that’s really excellent, keep up writing.

 4. What’s up, this weekend is nice in support of me, because this point in time i am reading this
  great informative article here at my house.

Kommentera