Framtidens Valuta?

staplar med kryptovaluta

Ordet krypto förknippas av logiska skäl av många med hemligheter. Det är däremot ingen hemlighet att kryptovalutor är något som vuxit explosionsartat senaste åren. Idag finns det hundratals olika kryptovalutor, och Bitcoin är den i särklass största och mest spridda digitala valutan. Men vad är egentligen kryptovaluta och varför är det så populärt? SverigePengar reder ut begreppen kring denna heta potatis i denna artikelserie i tre delar.

Från snäckor och stenar till digitala pengar

Vad har stenar, Kaurisnäckor och kryptovalutor gemensamt? Jo, de är samtliga exempel på välanvända betalningsmedel. Människan har genom historien bland annat använt sig av byteshandel med varor, ädelmetaller och även stenar som betalningsmedel. Sedan några år tillbaka är vi nu framme i en tid då ett nytt betalningsmedel gjort entré, och det är kryptovalutan. Mynt och sedlar har funnits under en väldigt lång tid, och för första gången sedan de introducerades har det alltså kommit ett nytt betalningsmedel.

På väldigt kort tid sedan Bitcoin lanserades 2009 har antalet kryptovalutor stigit till över 750 olika typer. Dock har enbart ett litet antal av dessa slagit igenom på allvar. Bitcoin är och har hela tiden varit störst, men några andra kryptovalutor har ett marknadsvärde på mer än 10 miljoner dollar. Det som samtliga av dessa kryptovalutor har gemensamt, som också gett upphovet till benämningen kryptovaluta är kortfattat följande punkter:

  • De är digitala tillgångar grundat på blockkedjor.
  • De är decentraliserade betalningsmedel.
  • Kryptering av valutan är en grundsten.
  • Transaktioner skyddas av anonymitet.
  • Utvinning av ”falska” pengar skyddas av krypteringen.

En valuta skyddad från inflation

Pengar idag styrs av centrala maktcentrum som banker och stater. Detta gör att exempelvis en riksbank kan framkalla en inflation genom att helt enkelt öka produktionen av en viss valuta. Kryptovaluta är helt decentraliserad, vilket innebär att valutan är skyddad mot inflation. Just den faktorn gör att kryptovaluta kan ses som skrämmande för många banker, speciellt med tanke på det otroliga genomslaget Bitcoin fått på senaste tiden. Även om man inte har foliehatten på så krävs det inte mycket för att förstå att en global kryptovaluta som Bitcoin kan ha stor inverkan på världsekonomin i förlängningen.

Guldgruva i rätt bemärkelse

gruvarbetare tecknad figurFör att ta fram kryptovaluta så krävs det inte mer än datorkraft, och vem som helst kan göra det. Det är en avancerad process i sig, något som delvis är styrkan i kryptovaluta. Produktionen av Bitcoins görs genom ”mining”/utvinning med hjälp av en dator. Guldbrytning i mörka gruvor är vad folk oftast sammanknippar med ordet utvinning, och det är inte en slump att kryptovaluta utvinns och inte produceras på andra sätt. Precis som med guldbrytning så är tillgången på Bitcoins begränsad. Ju mer Bitcoins som utvinns, desto mindre Bitcoins finns det kvar.

Man beräknar att utvinningen av Bitcoin är fullständig runt år 2140. Då har man utvunnit 21 miljoner mynt, vilket är det totala antalet Bitcoins som finns tillgängliga. I dagsläget finns det nästan 17 miljoner mynt i omlopp. Detta är offentlig information, precis som transaktionshistoriken för alla Bitcoins. Med tiden blir det dock mer och mer avancerat att utvinna nya mynt, varför takten som Bitcoin utvinns blir allt långsammare ju närmare slutsiffran vi närmar oss.

Nästa vecka kommer del två i artikelserien om kryptovaluta. Då går vi igenom uppkomsten av kryptovalutorna, samt vilka som står bakom detta revolutionerande betalningsmedel. Tills dess, vad tror du själv om kryptovalutans framtid?

Dela den här artikeln

⬅︎ Tillbaka till Nyheter

Kommentera