Vanliga frågor och svar

Lån och krediter går ofta hand i hand med krångliga villkor och okända begrepp.
SverigePengar ger dig här svaren på de vanligaste frågorna rörande lån och krediter.
Om du inte hittar svaret på din fråga här så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Nej, varje långivare gör en kreditupplysning och en kreditbedömning utefter de lagar och regler som gäller för kreditgivning i Sverige. Vi kan inte påverka några beslut eller öka dina chanser att få ditt lån beviljat.
Nej, du kan inte få din ansökan godkänd med skuld hos Kronofogden. Ta kontakt med en skuldrådgivare hos din kommun för att få hjälp med att bli skuldfri.
Nej vi kan inte spärra dig för lån och kreditupplysning då vi inte erbjuder utlåning eller utför några kreditupplysningar. Läs vår information om att spärra personnummer.
Ja, det är säkert att ansöka om ett lån på nätet. Kreditbolagen som vi rekommenderar ska använda krypteringar för att skydda alla dina uppgifter. Både dina person- och bankuppgifter ska också hanteras enligt personuppgiftslagen.
Om du ansöker om ett smslån så får du oftast svar direkt eller inom några minuter. Om du ansöker om ett privatlån så kan det ibland ta lite längre tid, men sällan över 24 timmar.
Exakt hur mycket just du kan och bör låna beror på hur din ekonomiska situation ser ut. De olika låneformerna har följande kreditgränser: Smslån: 500 - ca 25.000 kr Privatlån: 1000 - 500.000 kr Kreditkort: 10.000 - 200.000 kr
Återbetalningstiden varierar beroende på vilket lån, och hos vilken långivare du ansöker. De vanligaste löptiderna är: Smslån: 1 - 12 månader (i vissa fall mer) Privatlån: 1 - 12 år ( i vissa fall 15 år) Kreditkort: ca 12 månader (30-60 dagars räntefritt)
Villkoren varierar mellan de olika kreditbolagen och lånen. Men för att ansöka om ett lån så rekommenderar vi att du uppfyller följande: Minst 18 år gammal Fast inkomst Svensk medborgare Svensk postadress Inga skulder hos Kronofogden Registrerat mobilabonnemang (smslån) Inga betalningsanmärkningar (godtas i vissa fall)
Idag kan du ibland låna pengar även om du har betalningsanmärkningar. Dock är det extremt ovanligt att få en låneansökan godkänd om du har skuldsaldo hos Kronofogden.
Den enda skillnaden är att du legitimerar dig via sms när du ansöker om ett smslån. Snabblån och mikrolån är olika namn på samma sak och där legitimerar du dig oftast med e-legitimation.
Text kommer.
Om du misstänker eller är säker på att någon lånat pengar i ditt namn så ska du inte drabbas av panik. Det finns bra tillvägagångssätt för att få bukt med problemet. Läs mer >
Du måste kontakta varje kreditupplysningsföretag och långivare för att spärra ditt personnummer. Vanligtvis räcker det att ringa kundtjänst eller att skicka e-post. Läs mer >
Räntor och lånekostnader för alla sorters lån är avdragsgilla i deklarationen. Läs mer >