bil åker längs vattnet i solnedgång

Flytta utomlands

bil åker längs vattnet i solnedgång

Det är en dröm som många tänker på då och då. Att packa sina väskor och leva i ett annat land. Lämna regn och rusk bakom sig och speciellt efter en lång, kall och snöig vinter. Det finns fördelar och nackdelar man måste ta med i beräkningarna innan man tar beslutet, speciellt om man planerar att göra det med som barnfamilj.

Några saker man ska se över och ta ställning till.

Hur är kulturen i landet? Hur fungerar dagis och skola? Arbetssituationen för dig som arbetande förälder. Kommer du jobba skift eller fasta tider? Faktiska levnadskostnader, med hyra, mat och löpande utgifter. Finns det direktflyg till Sverige?

Det här kanske inte känns som det viktigaste när man sitter och tittar på jobb och lägenheter på nätet och drömmer sig bort till ett liv utomlands. Men du får hemlängtan förr eller senare och vill träffa familjen och vännerna hemma i Sverige. Får man då ledigt från skolan och jobb när man vill?

När det gäller levnadskostnader i andra europeiska länder så kan det skilja sig mer än man tror på kostnader. Du kan med fördel jämföra priser på allt i från boende till matkostnader på flera hemsidor. Ett exempel är Numbeo, där du får en snabb överblick på alla kostnader utomlands. Ta även med i beräkningarna att andra ekonomiska faktorer som räntor och lånekostnader kan skilja sig åt markant ifrån Sverige, speciellt om du överväger att köpa hus eller lägenhet.

Hyra lägenhet utomlands

När du och familjen bestämt er och tagit ett beslut om var ni kan tänka er att flytta och gjort research så är det dags att börja planera, sälja av möbler och magasinera det ni vill lämna kvar. Många bostäder utomlands är möblerade och man kan mer eller mindre komma med en resväska och flytta in. Något att tänka på är att det ofta är enkelt att hitta bostad men 1-2 hyror måste lämnas i deposition vid inflyttningen. Anlitar man en mäklare betalar man ofta dem en hyra i arvode med så man behöver en buffert för att skaffa boende.

Skola och jobb

barn med väskor på flygplatsGå med i forum och läs på om landet, fråga andra ”expats” som lever där med barn efter rekommendationer på skolor. Ska ditt barn gå i vanlig statlig skola eller privat skola. Är det kösystem och kan man enkelt maila och få svar eller måste man åka runt och besöka alla skolor?

Jobb då? Det finns gott om jobb för svenskar utomlands. Du kan lägga upp CV på olika rekryteringssidor och du får snabbt många erbjudanden. Supportjobb är väldigt vanligt då företag allt oftare placerar dessa tjänster runt om i världen. Prata igenom med familjen för det är väldigt bra om en börjar jobba och en skolar in barn och kommer in i vardagslivet innan man börjar jobba båda två, det är en stor omställning för både små och stora att flytta till ett nytt land.

Slutsats

Man har en vardag även om man bor bredvid turkost vatten och sandstränder, arbetstider att passa och helt vanliga bekymmer men de dagar man är ledig och kan strosa längs stranden och busa med sina barn är helt underbara. Hela familjen har en erfarenhet och minnen de bär med sig genom livet. Två eller tre språkighet är något naturligt för barn och de är fantastiskt anpassningsbara. Finns drömmen där, våga ta steget. Sverige finns kvar och man kan alltid flytta hem igen.

Dela den här artikeln

⬅︎ Tillbaka till Nyheter

Kommentera